Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: Picnic evenaart AH online. Ten tweede: Fastned opent dit jaar eerste ‘tankshop’. Ten derde: Sligro bezorgt elektrisch in hoofdstad.

1. PICNIC EVENAART AH

Picnic is voor het eerst online net zo groot als supermarktleider Albert Heijn. De gespecialiseerde bezorgsuper Picnic en AH hebben nu beide een omzetaandeel van 38% op de online boodschappenmarkt. Dit blijkt uit de meest recent gegevens van Supermarkt & Ruimte. Voor het onderzoek doet dit platform twee keer per jaar onderzoek onder 3.000 huishoudens.

Ruim een jaar geleden verdrong Picnic met een aandeel van 29% al Jumbo (20%) van de derde plek. Picnic breidde haar vezorgingsgebied de laatste jaren sterk uit. Volgens Locatus, het bureau dat data aanlevert voor het onderzoek, gaat de komst van Picnic in nieuwe steden vooral ten koste van de online omzet van de gesettelde supermarkten. Picnic snoept maar mondjesmaat omzet af van fysieke supermarkten.

Corona had een enorme invloed op het aantal online bestellingen bij supermarkten. De zogenaamde penetratiegraad ('ik doe weleens boodschappen online') steeg hierdoor in het voorjaar van 2020 flink. Aan het einde van het eerste coronajaar gaf 29% van de consumenten aan wel eens gebruik te maken van online supers. Inmiddels is deze penetratiegraad volgens Supermarkt & Ruimte weer gedaald naar circa 23%.

Ruim 94% van alle supermarktuitgaven verloopt overigens nog via de fysieke winkels. 5,6% ofwel circa €2,5 miljard wordt door de consument uitgegeven op de websites van de supermarkten. Supermarkt & Ruimte houdt het onderzoek sinds 2015. In het eerste meetjaar lag het online bestedingspercentage op slechts 0,8%.

2. EIGEN SHOP FASTNED

Fastned opent in de tweede helft van dit jaar zijn eerste eigen 'tankshop' bij een snellaadstation voor elektrische auto’s. Bij Fastneds laadstation Brecht tussen Antwerpen en Rotterdam moet het eerste modulaire concept van het bedrijf verrijzen. Fastned zal hier ook food gaan verkopen. Hoe de formule er precies uit komt te zien, is nog onbekend. Het bedrijf zelf spreekt van een broodje en een kop koffie voor klanten die moeten wachten terwijl hun auto aan de snellader zit.

Eind 2024 hoopt Fastned 400 oplaadlocaties te hebben, waarvan ruim 250 in ons land, want het energiebedrijf beperkt zich inmiddels niet meer tot Nederland. Voor investeringen in nieuwe stations, haalde Fastned onlangs enkele tientallen miljoenen euro’s op.

Fastned moest naar de rechter om af te dwingen dat het eigen retail- en foodservice-activiteiten mag ontplooien. De Nederlandse Staat weigerde aanvragen van Fastned enkele jaren geleden in behandeling te nemen. De Staat, eigenaar van snelweglocaties, betoogde dat alleen benzinestations shops mogen exploiteren. Ruim een jaar geleden stelde de hoogste rechter Fastned echter in het gelijk. Het bedrijf mag shops plaatsen op locaties waar in de omgeving geen vergelijkbare voorziening te vinden is.

In Haarlem bevindt zich al enkele jaren een laadstation met horeca. Hier gaat het om een Febo-vestiging en een broodjeszaak. Op deze locatie had Fastned echter geen ambitie om een eigen shopconcept te plaatsen.

3. SLIGRO ELEKTRISCH

Transporteur Simon Loos zorgt voor uitstootvrije distributie van groothandel Sligro binnen de milieuzone in Amsterdam. Het transportbedrijf zet sinds sinds vorige week een nieuwe elektrische Mercedes-vrachtwagen in voor aflevering van horecabestellingen van gekoelde en diepgevroren producten.

In de hoofdstad rijden al langer acht andere elektrische voertuigen van Simon Loos rond. Voor Sligro is het een primeur: er werd al wel gebruik gemaakt van omgebouwde dieselvrachtwagens, maar de nieuwe Mercedes is de eerste die compleet elektrisch van de fabriek komt.

Omdat de actieradius nog beperkt is, gaat de elektrische truck voor relatief kortere afstanden de weg op. In een toelichting zeggen Sligro en Simon Loos: “In de binnenstad, waar je vaak remt en optrekt, profiteer je van het feit dat de wagen tijdens het remmen zijn eigen elektriciteit opwekt.” De transporteur werkt sinds 2020 al samen met Mercedes aan testen van het nieuwe elektrische model eActros.

Vorig jaar beleefde transporteur Simon Loos al een andere primeur. Het levert online bestellingen af bij klanten van Albert Heijn. Voorheen was het transportbedrijf niet actief op de particuliere markt.