Een hamburger, een frietje, een broodje kroket of een softijsje op zo’n tijd: het zijn voor veel mensen kleine genietmomentjes. Maar nu we als samenleving een gezondere leefomgeving willen creëren, ontstaat daarmee de vraag: kan dat straks nog wel? Dat kan zeker, zo bepleit KHN-voorzitter Marijke Vuik, zolang het past binnen het nieuwe Fastservice Manifest dat KHN deze week publiceert. Deelnemende fastfoodrestaurants streven daarmee naar een gezonder snackaanbod. 

"We zoeken een zondebok en vinden die onterecht in de fastfoodsector", zo stelde FSIN-directeur Inga Blokker in dit artikel. Fastservice- en snackbarketens zijn volgens haar het doelwit in de gezondheidsdiscussie. In de praktijk zijn zij echter helemaal niet de kern van het probleem, aldus Blokker. Ze hebben weliswaar een slecht imago – ze verkopen tenslotte ‘alleen maar’ ongezond eten (wat overigens niet zo is) – maar met al die ongezonde producten bij elkaar opgeteld, kom je alsnog maar aan een fractie van het totaal dat landelijk wordt genuttigd aan ongezonde producten. Slechts 4% van de totale dagelijkse voedselconsumptie is namelijk afkomstig van fastfoodbedrijven. 

Betekent dit dat fastfoodrestaurants geen verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun aandeel in deze problematiek? "Zeker wel", zegt Blokker, "en ik zie dat zij dat ook steeds vaker doen. Discussies over gezondheid en duurzaamheid hebben ook fastfoodland bereikt. Grote ketens zijn bezig met het toevoegen van gezondere producten en vleesvervangers en proberen de verkoop van gezonde alternatieven te stimuleren."

Enkele stappen die foodservicebedrijven afgelopen tijd zetten zijn:

  • McDonald’s voegt tegenwoordig standaard een groente- of fruit-product toe aan de Happy Meal en biedt vanaf dit najaar alleen nog Chocomel, Fanta en Fristi aan zonder toegevoegde suikers.

  • De sauzen van KFC zijn vanaf medio 2024 vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen en de keten doet niet aan kindermarketing.

  • Het meeste deeg van Domino’s pizza’s is 100% vegan en 90% van de ingrediënten op het menu is vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

  • Bij alle menu’s van Kwalitaria zit standaard een salade en sinds medio 2020 wordt het gehele burgerassortiment ook vegetarisch aangeboden.

  • Bram Ladage heeft de siroop voor het slushijs vervangen door een suikervrije variant.

  • Bij FHC Formulebeheer worden zero frisdranken als standaard drankje aangeboden.

Fastservice Manifest

Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) neemt als branche-organisatie van de Nederlandse horeca haar verantwoordelijkheid. In 2018 heeft KHN namens haar leden het Nationale Preventieakkoord getekend. Uit de recente evaluatie van dit akkoord blijkt dat het moeilijk is om met de maatregelen uit dit akkoord het tij te keren. Er lijkt meer voor nodig om de overgewichtcijfers terug te dringen. KHN bundelde daarom de krachten en richtte een werkgroep op met een vertegenwoordiging van diverse fastservicebedrijven. Het doel: een bijdrage leveren aan de gezondere leefomgeving en onderdeel worden van de oplossing. Het resultaat is een Fastservice Manifest met gezamenlijke ambities op vijf thema's voor een gezondere leefomgeving. Dit manifest dient wat KHN betreft als een startpunt voor een langdurige bijdrage aan een gezondere leefomgeving. De vijf thema’s die in het manifest worden benoemd zijn:

  • Gevarieerd aanbod

  • Productverbetering

  • Kindermarketing

  • Vestigingsbeleid

  • Nudging & communicatie

KHN-voorzitter Marijke Vuik: "Ik hoop dat we het draagvlak onder het Fastservice Manifest alleen maar verder kunnen verbreden met meer bedrijven die actief zijn in de fastservicesector. Mijn wens voor de toekomst is dat we uiteindelijk samen met de (keten)partners en de overheid kunnen werken aan een Preventieakkoord 2.0, waarin bedrijven de mogelijkheid behouden om zelf te innoveren, met creatieve oplossingen te komen en concrete stappen te zetten."

---

Lees ook de column van Marijke Vuik: 'Innovatie in de horeca is noodzakelijk voor een toekomstbestendige branche' »