Eet iedereen nou minder vlees, of hoe zit het?


Er wordt het nodige geschreven over nut en noodzaak van een plantaardig(er) dieet. Steeds meer mensen raken doordrongen van de noodzaak om minder vlees te eten vanwege gezondheid, milieu en dierenwelzijn. Maar komen de cijfers met onze voornemens?

 

- Het aantal veganisten groeit en vormt inmiddels een interessante nichemarkt. Exacte cijfers ontbreken, maar de Vereniging voor Veganisme maakt elk jaar een schatting van het aantal veganisten gebaseerd op haar ledengroei. In 1996 schatte de NVV het aantal veganisten op 16.000, in 2014 op 45.000 en begin 2018 was de schatting zelfs dat het er meer dan 100.000 zouden zijn. In Duitsland, thuisland van vegan walhalla Berlijn, zouden volgens schattingen zelfs 1.000.000 veganisten wonen.

 

- Uit onderzoek van de Vegetariërsbond blijkt dat 4% van de Nederlandse bevolking vegetariër is. Ongeveer 700.000 personen dus.


- Natuurlijk kun je ook ‘minder maar beter’ vlees eten. De flexitariër is bezig aan een opmars. Volgens de vegamonitor van Natuur & Milieu uit 2016 kunnen we ruim 2/3 van de Nederlandse bevolking rekenen tot deze groep.


- Nieuwssite Nu.nl deed eigen onderzoek naar de vleesconsumptie van Nederlanders. 2 op de 5 Nederlanders gaf in dat onderzoek aan in 2018 minder vlees te hebben gegeten dan het jaar ervoor.


- Wakker Dier concludeerde in een eigen onderzoek juist dat de totale vleesconsumptie in Nederland na een periode van daling helemaal niet afneemt, maar zelfs weer iets toeneemt. Onderzoeker Hans Dagevos van de WUR wijst erop dat gedrag grillig is en flexitariërs hun vleesloze dag wel eens (onbewust) willen opvolgen met een extra groot stuk vlees.


- De Nederlandse vleesconsumptie daalde een aantal jaar gestaag maar nam in 2017 weer iets toe. We eten rond de 40 kilo vlees per persoon per jaar. 


- En dan de rest van de wereld: Rabobank schat de groei van de vraag naar vlees in de komende 20 jaar op 45%; ruim 80% van die groei komt uit landen die zich recent tot welvarende economieën ontwikkelden.


- De grootste vleeseters zijn Amerikanen en Australiërs. Zij eten meer dan 100 kilo vlees per persoon per jaar. Ethiopiërs eten veel minder vlees: ongeveer 7 kilo per persoon.
Alle ontwikkelingen hebben natuurlijk gevolgen voor vraag en aanbod in de horeca.

 

- Uit onderzoek van KHN in 2018 bleek dat 70% van de horecaondernemers merkt dat gasten steeds vaker kiezen voor een vegetarisch gerecht. 36% van de ondernemers heeft daarom meer vegetarische gerechten op de kaart staan dan voorheen.


- Uit onderzoek van het Belgische Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) uit 2018 blijkt dat de vleesconsumptie in België in rap tempo verandert. 44% van de Belgen at minder vlees dan een jaar ervoor. 7% procent van de Belgen eet nooit vlees. 9% eet minstens drie keer per week vegetarisch. Vooral in Wallonië nam het aantal vegetariërs en veganisten spectaculair toe. 9% procent van de Walen beek vegetariër, 9% flexitariër en 1%  veganist. In Vlaanderen is dat respectievelijk 3% vegetariër, 8% flexitariër en 1%.


- Vooral Belgen jonger dan 34 zijn vegetariër. 7%. Dat staat tegenover 3.5% bij de leeftijdscategorie 35-54 en 2% bij 55-plussers.