De vleesvervangers zijn gearriveerd. Maar de visvervangers?

Impossible Burgers kan je tegenwoordig bij de Burger King halen en Beyond Meat is veruit de meest succesvolle beursgang van het jaar. De vleesvervangers zijn gearriveerd. Maar de visvervangers? Die komen eraan. Wild Type kweekt zalm in een lab, en misschien eten we binnenkort allemaal sushi uit een petrischaaltje.

Kinderschoenen
Vergeleken met de vleesvervangers staat de technologie voor visloze vis nog in de kinderschoenen. De knappe koppen achter Wild Type zalm kunnen tot nu toe slechts zeer kleine hoeveelheden tegelijk produceren. Ook niet onbelangrijk: je kan het niet verhitten. Gelukkig kan je er wel sushi of ceviche van maken. Over bacteriën hoef je je uiteraard geen zorgen te maken omdat het product uit het lab komt. Er komt geen vis aan te pas, en dat is juist de kracht van deze innovatie: een geheel nieuwe, toekomstbestendige productiemethode die op termijn kan concurreren met de traditionele visserij.

Geld verdienen
Hoewel de voornaamste voordelen van deze ‘cellulaire landbouw’ technieken te vinden zijn op het gebied van duurzaamheid en de gezondheid van onze planeet, is er ook gewoon geld te verdienen. De globale vraag naar vis en vlees neemt nog altijd sterk toe, met name in China en de rest van Azië. Daarnaast worden de kosten van de traditionele veehouderij en visserij steeds hoger. Een geheel nieuwe manier om vlees en vis te produceren kan een oplossing vormen voor stijgende prijzen. Er valt veel geld te verdienen met toegankelijk geprijsde vis, ongeacht de aanzienlijke ecologische voordelen.

Wild Type heeft overigens zelf een interessant overzicht gemaakt van hun eigen business case.

Tonijn van tomaat
Of Wild Type de ‘Beyond Meat van de vis’ wordt is nog maar de vraag, want het gaat natuurlijk om een heel ander product dat op een heel andere manier gemaakt wordt. De zalm van Wild Type is echt zalm, geen plantaardig alternatief. Daarvoor moeten we ons vizier richten op bijvoorbeeld Ahimi van Ocean Hugger Foods. Deze tonijn gemaakt van tomaat bestaat al langer en timmert gestaag aan de weg door partnerschappen met bijvoorbeeld Whole Foods. Het volgende product van Ocean Hugger, Unami, is een plantaardig alternatief voor paling. Dat komt als geroepen lijkt het, want de paling kan nog altijd alle hulp gebruiken.