Je weet allang dat het aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs groeit. Daar heb jij al slim op ingespeeld met plantaardige en vegetarische opties op je menukaart. Vallen de verkoopaantallen toch nog wat tegen? Misschien ben jij wel in een van deze 5 vega(n) valkuilen getrapt:

Fout 1: Plantaardige gerechten vooral aanprijzen als gezonde optie

Als je vraagt of iemand gezond wil eten, zal iedereen ‘ja’ antwoorden. Toch vinden mensen gerechten die als ‘gezond’ worden bestempeld minder aantrekkelijk. Gezonde maaltijden wordt onbewust gezien als minder smaakvolle en bevredigende opties. Bovendien hebben veganisten ook wel eens trek in rijk comfortfood: er bestaan niet voor niets talloze vegan snackbars en junkfoodbars. Stop dus met elk plantaardig gerecht aanprijzen als de gezonde keuze. 

Fout 2: Letterlijk benoemen dat gerechten vegetarisch of veganistisch zijn

Heb jij een ‘vegetarische burger’ op je menukaart staan? Probeer in plaats daarvan eens een omschrijving als spicy harissa linzenburger of kleurige Green Oats Burger met krachtgroentes. Op die manier voorkom je dat vleeseters je burger overslaan zodra ze het woord ‘vegetarisch’ lezen. Onderzoek toont namelijk aan dat consumenten bij zo’n term denken dat het gerecht niet voor hen bestemd is. Het is voldoende om met een letter V of symbool aan te geven dat het gerecht geschikt is voor vegetariërs. 

Fout 3: In je gerechtomschrijving geen aandacht geven aan de smaak 

Het is altijd belangrijk om je gasten te prikkelen met termen als ‘fris’, ‘gerookt’, ‘knapperig’ of ‘romig’, maar bij vegetarische gerechten zijn deze omschrijvingen van smaak en mondgevoel nog van veel groter belang. Zorg ervoor dat mensen bij het lezen van je menukaart meteen het water in de mond hebben staan. Een creatieve naam met woorden die de eetlust opwekken, kan zomaar een carnivoor overhalen een vegan gerecht te kiezen.

Fout 4: Niet benoemen waar de ingrediënten vandaan komen

Verhalen over de herkomst van je producten maken je gerecht bijzonder. Vertel op je menukaart over de lokale boer die je wortels teelt of waar je kaas vandaan komt. Consumenten waarderen het ook als je informatie deelt over de duurzaamheid ingrediënten. Gebruik je de Green Heroes Homestyle Burger? Vermeld dan dat deze bestaat uit 100% Europese granen.

Fout 5: Een gerecht vega(n) maken door het vlees weg te laten

De scampi’s bij je noodles vervangen door wat rode paprika voor de vegavariant? Dat is echt een no-go. Vegetariërs hebben dezelfde hoge verwachtingen als de rest van je gasten en verwachten dat de kok met evenveel zorg een vega(n) gerecht samenstelt. De nieuwste plant based producten bereid je bovendien op dezelfde manier als vlees. Salomons Homestyle burger en Crunchy Chik‘n Burger smaken niet alleen hetzelfde als de dierlijke variant, ze gaan ook precies even lang in de pan. 

Benieuwd hoe de nieuwe Green Heroes en Green Oat Burger van Salomon FoodWorld met deze tips scoren op jouw menukaart? Vraag nu een gratis samplebox aan en probeer deze producten, exclusief voor de foodservice, zelf uit! 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Salomon FoodWorld.