De coronacrisis heeft de horeca hard geraakt. De tweede voorlopige sluiting van eet- en drinkgelegenheden komt als een mokerslag voor velen. Flexibiliteit, creativiteit en veerkracht zijn nodig om verder te kijken naar oplossingen. Een ondernemer die creatief omgaat met de gevolgen van COVID-19 en vooruit kijkt is Mathijs Heijting. Hij startte de afgelopen maanden het concept Thuis uit Eten

Thuis uit Eten is een delivery platform voor het hogere segment restaurants. Niet alleen faciliteert het bedrijf een tot in de puntjes verzorgde bezorging, Thuis uit Eten helpt restaurants om gasten thuis een ervaring te bieden die niet onder doet aan een restaurantbezoek. Oprichter Mathijs Heijting is van origine geen horecaman maar marketeer. Toch zag hij juist in deze periode kansen binnen de horecabranche. “Tijdens de eerste lockdown zag ik dat veel restaurants take-away gingen aanbieden. Bij de ene zaak lukte dat beter dan bij de andere. Bij het opzetten van delivery en take-away komen heel veel randzaken kijken waar restaurateurs en chefs normaal gesproken niet echt mee te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de technische kant van bestellen, track and trace codes, bevestigingen per sms maar ook de logistiek van een handige bezorgroute.” 

"We vinden het belangrijk dat alles er tot in de puntjes verzorgd uitziet"

Chique bezorgmaaltijd

Naast een team van programmeurs dat in de eerste maanden van de lockdown de technische kant van het platform op poten zette, had Heijting ook een poule van hospitality medewerkers, die normaal gesproken op evenementen voor zijn marketingbureau werkten. “Het was voor beide kanten fijn dat we hen meteen in konden zetten. Leden van ons hospitalityteam brengen de maaltijden met speciale auto’s tot aan huis. Aan de deur leggen ze – op afstand – alles uit rondom de bezorgde maaltijd. We zorgen er op die manier voor dat mensen bij een thuisbezorgde maaltijd toch service ervaren. Daarom vinden we het belangrijk dat alles er tot in de puntjes verzorgd uitziet: de auto’s, koeltassen, kleding van ons personeel, zelfs de sloven zijn met de hand geborduurd."

Van viergangendiner tot shared dining

Inmiddels werkt Thuis Uit Eten met meer dan 25 restaurants in verschillende regio’s, waaronder Olivijn* en Ruby Rose in Utrecht, Ron Gastrobar* en Taiko in Amsterdam, Rivers Marnemoende in IJsselstein en Heeren van Slydregt uit Sliedrecht. Het aantal restaurants dat zich wil aansluiten bij het platform blijft sinds de start groeien, maar Heijting werkt niet zomaar met iedereen samen. “Ongeveer 60 procent van de restaurant die ons benaderen wijzen we af. Thuis uit Eten is een platform voor de exclusieve en bijzondere restaurants en eetconcepten.” Wanneer een restaurant zich aansluit bij het bezorgingsplatform gaat Heijting in overleg met de chefs over een haalbaar en passend menu. “De menu’s verschillen van een viergangendiner tot shared dining. Alle gerechten zijn al klaar, of moeten met minimale handelingen thuis worden afgemaakt.” 

 

 

Totaalplaatje thuis

In principe bepaalt het restaurant het menu en de verpakkingsvorm die ze willen aanbieden via het platform van Thuis uit Eten, maar, vertelt Heijting: “Ik help restaurants graag met het verder ontwikkelen van de ervaring die ze bij mensen thuis bieden. Is een flyer met uitleg niet mooi, dan ontwerpen wij die. Wil een restaurant en mooie bourgondische kist om het eten in af te leveren: dat regelen wij. We hebben zelfs fotografen en ontwerpers die kunnen helpen met het creëren van content om restaurants te promoten.” 

Beleving aan huis

De komende periode wil Heijting het platform verder ontwikkelen om de beleving aan huis verder uit te breiden. Zo heeft het bedrijf een aantal uitgesproken serviezen laten ontwerpen die gasten kunnen bijboeken bij hun bestelling. Ook is er de mogelijkheid voor optredens via een livestream. “Gasten van De Librije*** hadden een tijdje terug tijdens hun diner een online live optreden van Trijntje Oosterhuis. Met een live concert creëer je een extra ervaring en interactie.” 

Interactie met de gast

Om nog meer interactie te creëren is Heijting ook begonnen met het ontwikkelen van filmpjes waarin de chefs uitleg geven over het menu of sommeliers tijdens het diner iets vertellen over de bijpassende wijnen. Heijting: “Mijn droom is om van Thuis uit Eten een platform te maken dat volledig kan faciliteren in de beleving aan huis. Door deze crisis is er een nieuwe wereld ontstaan van thuis genieten. De markt van gemak in het hogere segment is enorm aan het groeien en zal in de toekomst blijven bestaan. Ik wil gasten en restaurants niet alleen in deze periode helpen, maar ook wanneer de coronacrisis voorbij is.”