Het leek voor partycateraars de goede kant op te gaan. Het beloofde een Summer of Love te worden met veel festivals en evenementen. Maar de persconferentie van 26 juli was (wederom) een forse klap voor de evenementensector. Meerdaagse evenementen zijn afgelast tot 1 september. Die corona-onzekerheid tekent al anderhalf jaar de eventcatering, al lonken er ook grote kansen. 

“In het kort: de orderportefeuille is top, de uitvoering is minder.” Michiel Meier Mattern is voorzitter van Officieel Netwerk Catering Events (ONCE), een belangenvereniging voor ondernemers in de party- en eventcatering. Hij deelt zijn helicopterview van de branche met Food Inspiration.

Blurring en veel aanvragen

Met een combinatie van overheidssteun en privaat geld hebben de meeste leden van ONCE zich door de crisis geslagen. Nu breekt een betere periode aan. “Onze leden krijgen veel aanvragen binnen. Consumenten en bedrijven zoeken weer evenementen op zoals dat pre-corona ook was. De kleinere cateraars profiteren ook van de goodwill van consumenten, net als restaurants. Naast de traditionele catering, zien ondernemers veel nieuwe kansen die anderhalf jaar geleden ondenkbaar waren. Het zijn concepten die tijdens corona uit nood geboren werden, maar heel rendabel bleken. Een van onze leden verkoopt lunch aan kantoren aan de buurt. Bedrijfsrestaurants kunnen niet draaien op de halfvolle kantoren nu, maar als nevenmodel is het heel geschikt. Een ander lid bood tijdens corona een drive-in proeverij en heeft die vanwege succes aangehouden.” Ondernemers grijpen nu alle kansen aan die ze zien. Meier Mattern verwacht dat ondernemers de komende tijd gebruiken om te beoordelen wat werkt, om zich vervolgens te specialiseren.

Personeelstekort en onzekerheid

In alle positiviteit van Meier Mattern schuilt toch ook een bezorgde ondertoon. De onzekerheid over corona en de overheidsmaatregelen neemt opnieuw toe. Daar komt nog bij dat er behoorlijke schulden bij de overheid zijn opgedaan en nog onduidelijk is of en in hoeverre de overheid die gaat kwijtschelden. 

Acuter is echter het personeelstekort. “Een aantal bedrijven heeft kostte wat kost zijn personeel behouden, die zijn nu de koning te rijk. Koks zijn moeilijk te vinden, zowel voor loondienst als op opdrachtbasis. Veel bedienend personeel is bij de GGD gaan werken. Binnenkort gaat de GGD afschalen, maar het personeel heeft daar veel beter verdiend dan in de catering gebruikelijk is.” Meier Mattern kan nog niet inschatten of cateraars hun lonen zullen verhogen. “Het vet op de botten is weg, dus loonsverhogingen moeten bedrijven doorrekenen aan hun klanten. Consumenten willen graag betalen voor partijen, maar daar zit logischerwijs een grens aan.” Op dit moment moet bovendien nog eens veel personeel in quarantaine door de uitbraak van de deltavariant.