Starbucks Now: expres-winkel, trekmuur en distributiecentrum

De toekomst van food moet nóg sneller en nóg makkelijker, volgens Starbucks. Samen met Brightloom (voorheen Eatsa) timmert de koffiegigant aan de digitale weg met een “end-to-end platform”. Daarnaast komen ze met een nieuw concept genaamd Starbucks Now, een supersnelle expres-winkel slash distributiecentrum voor bezorgorders. De eerste Starbucks Now opende vorige maand in Beijing.

 

Digitaal

Brightloom is al een aantal jaren bezig met de overgang van fysieke restaurants naar digitaal systeem. De markt voor digitale —lees: mobiele— orders voor zowel afhalen als bezorgen groeit als kool wereldwijd, maar veel restaurants en grote ketens hebben niet de technologie in huis om te profiteren van deze ontwikkeling. Brightloom springt in dat gat door hun “end-to-end” systeem te verkopen aan die concepten. End-to-end wil in dit geval zeggen dat zij de volledige digitale klantervaring verzorgen in één systeem, van bestelling tot betaling tot bezorging. Starbucks heeft als één van de weinige grote bedrijven zelf wél een goed werkend mobiel systeem. Door een samenwerking met Brightloom aan te gaan kunnen zij hun marktleidende technologie combineren met die van Brightloom om zo de digitale wereld te veroveren.
 

Video: Food Inspiration's Hans Steenbergen in 2017 op bezoek bij Eatsa.  Eerst opende het bedrijf zelf restaurants, nu zijn ze een technologie-bedrijf dat hun end-to-end” systeem beschikbaar stelt aan andere partijen.  



Makkelijk en snel

Dat Starbucks gelooft in de kracht van de digitale klantervaring blijkt ook uit de lancering van Starbucks Now in China. Deze minimalistische locatie rekent er op dat gasten hun bestelling plaatsen via de Starbucks App en deze in de winkel komen ophalen, of laten bezorgen natuurlijk. Wel zijn er barista’s aanwezig om gasten te helpen met hun bestelling. De winkel functioneert daarnaast als een distributiecentrum voor bezorgorders. Dit zorgt ervoor dat andere Starbucks filialen in de buurt zich kunnen toeleggen op de persoonlijke klantervaring. Het concept maakt ook gebruik van een ‘trekmuur’ á la Eatsa van waaruit bestellingen geserveerd worden. 
 


De toekomst?

De vraag naar makkelijk en snel eten lijkt niet te stoppen. De grote spelers in de foodmarkt kiezen steeds vaker voor high tech oplossingen om hun bedrijfsvoering future proof te maken. Zo kocht McDonalds $300 miljoen in A.I. bedrijf Dynamic Yield en investeerde Yum Brands —eigenaar van KFC, Taco Bell en Pizza Hut— $200 miljoen in online foodbezorger GrubHub. Ook Starbucks ziet de toekomst als een plek waar technologie het verschil kan maken in food. 

Foto’s: Starbucks