Steeds meer concepten kiezen voor een heel specifiek aanbod. Dit is hyperspecialisatie.

Kiest en gij zult gekozen worden

Als je het beste jongetje van de klas wil worden, dan moet je kiezen. Het adagium “kies en wordt gekozen” geldt als nooit tevoren. Denk aan haute dog bars, whiskybars waar je alleen maar topwhisky’s kunt drinken en restaurantconcepten zoals The Avocado Show waar alles om de avocado draait.

De avocado-artiesten achter The Avocado Show in Amsterdam weten als geen ander hoe ze moeten scoren op social media. Neerlandsch grootste virale restaurantsensatie in jaren is ook internationaal een hit. Of denk aan concepten zoals de Utrechtse Croquetten Boutique of het Amsterdamse Wilde Kroketten, waar alles draait om de oeroude Hollandse frituursnack, maar dan in een modern en luxe jasje. 

"Tegenwoordig beslist een gast vooraf wat hij/zij wil eten, kijkt op Instagram waar het mooiste aanbod in de buurt zit, en gaat daar vervolgens naartoe"

In Boedapest ontdekten we Töltō, waar ze hotdogs op gastronomische wijze benaderen. Een haute dog volgens Töltō: wildzwijnworst met shiitake mayonaise, spirulina spongecakeblokjes en kikkererwtenkrokantjes.

Veranderend consumentengedrag

Een van de belangrijkste drijvers achter deze opkomende trend is verandering in het gedrag onder consumenten. Niet langer gaat men naar hun vaste eetadres met een uitgebreide kaart waarop altijd wel iets te vinden was. Tegenwoordig beslissen mensen vooraf waar ze zin in hebben, kiezen via Instagram waar het mooiste en meest waardevolle aanbod in de buurt zit, en gaan daar vervolgens naartoe.

Foto: The Avocado Show