Deze botanische rum met zoutkarakter past binnen de premiumization trend.

Ruben Maduro, bedenker en maker van de rum, liet zich inspireren door de manier waarop chef-koks en chocolatiers de smaken van zoet en zout combineren. De naam Union 55 verwijst naar het samensmelten van land en zee.

‘De blend’

Het is een blend van hout-gerijpte rum die gedistilleerd wordt door een stokerij in Barbados. Het distillaat wordt hier gebotteld en er worden vijf specerijen aan toegevoegd: amandel voor zachte en zoete tonen, vanille voor smaken als hout, leer en gedroogd fruit, kruidnagel benadrukt de vanille en voegt tonen van citrus toe, cacaobonen zorgen voor een volle smaak en kardemom maakt de drank pittiger en combineert goed met de tonen van citrus en bloemen. Dit extractieproces van specerijen duurt vijfenvijftig dagen. Hierna wordt er een beetje Añana zout toegevoegd waardoor de rum een zoute karamel smaak krijgt.

Internationale ambitie

De drank is inmiddels vier maanden verkrijgbaar bij meer dan honderd (cocktail)bars en restaurants. Mensen zijn positief over de botanische rum en haar zoute karamelsmaak. De positieve feedback geeft de jonge ondernemer vertrouwen in zijn rum. Via een crowdfundingcampagne wil hij nu geld op halen zodat de drank ook internationaal kan gaan.

Premiumization trend

Er komen meer kleine exclusieve drankmerken bij. Waarbij een omslag plaatsvindt van kwantieit naar kwaliteit. Hierdoor zijn er meer bijzondere producten, met hogere marges. Luxe en beleving in het glas mag weer.

Lees meer over premiumization in het nieuwe Drink Inspiration magazine.