De Lost Spirits Distillery in Los Angeles is niet zoals andere distilleerderijen. Geen lange rijen eiken vaten in een uitgestrekte kelder, maar een reactor in een witgeschilderde kamer, en licht feller dan de middagzon.

Whisky wetenschap

“We gebruiken de hele gereedschapskist waar je kanker mee kan bestrijden voor het maken van een mai tai,” vertelt eigenaar Bryan Davis aan Wired. Lichtelijk overdreven natuurlijk, maar dat er bij Lost Spirits wetenschap wordt bedreven staat buiten kijf. De gepatenteerde aging reactor van Davis bombardeert het hout en de drank met gesimuleerd zonlicht vele malen feller dan de middagzon op de evenaar, om zo de chemische processen die gepaard gaan met het traditionele rijpen te versnellen. Het resultaat, hoewel niet perfect, is veelbelovend.

Vraag en aanbod

Het traditionele business model van veel distilleerderijen is vreemd en eigenlijk onlogisch, omdat vraag en aanbod simpelweg niet op elkaar aan kunnen sluiten. Als de populariteit van bijvoorbeeld tien jaar oude whisky nu stijgt, kunnen producenten moeilijk de klok tien jaar terugdraaien om meer te gaan produceren. Deze techniek kan daar een oplossing voor vinden.

Creatieve controle

Voor Davis zelf gaat het echter vooral over de creatieve controle. Hopen dat de natuur uiteindelijk zijn werk doet is leuk en aardig, maar door het rijpingsproces tot in de kleinste details – inclusief tijd – te controleren kan hij niet alleen vertrouwde smaken versneld namaken, maar juist ook de weg openen naar volledig nieuwe smaken. Smaken die, zo hoopt Davis, nog nooit geproefd zijn. Pionierswerk dus, met dank aan de wetenschap. 

Foto: The Marmot @ Flickr