Een jong team van het Nordic Food Lab - bekend van restaurant Noma - reist de wereld over op zoek naar manieren om van insecten lekker eten te maken. Is dit wellicht de oplossing voor het wereldvoedselprobleem?

Wereldwijd eten twee miljard mensen insecten, maar waarom trekken wij nog vaak een vies gezicht bij de gedachte alleen al?
 

Smaak, impact, voedingswaarde 

Insecten eten is hot. Vooral sinds de VN het consumeren van insecten als oplossing ziet in de strijd tegen wereldhonger, prijzen koks de beestjes om hun smaak, milieuactivisten om hun lage ecologische impact en wetenschappers om hun voedingswaarde. Toch wil de westerse consument er nog niet echt aan. Het Nordic Food Lab-team probeert hier verandering in de brengen.
 

Termietkoninginnen en honingmieren

In de documentaire Bugs volgt regisseur Andreas Johnsen het koksteam terwijl ze insecten vangen, kweken, koken en proeven in Europa, Australië, Mexico, Kenia en Japan, altijd op zoek naar de ‘deliciousness’. Tijdens hun reis eten ze de meest fascinerende eetbare insecten, van termietkoninginnen en honingmieren tot giftige reuzehommels en sabelsprinkhanen, die volgens lokale recepten bereid zijn. 
 
Bugs wordt uitgezonden tijdens de NPO Foodweken, vanaf 10 mei zes weken lang op woensdag- en donderdagavond op NPO 3. Vanaf 11 mei om 21.00 uur kun je de film online zien.