WelectGo is een platform waar gebruikers 80 seconden advertenties bekijken op hun smartphone in ruil voor een kaartje voor de bus of trein.

Beperkt geldig

Na het bekijken van vier advertenties van elk twintig seconden, krijgen gebruikers het digitale kaartje direct doorgestuurd naar de telefoon in kwestie. De kaartjes zijn slechts 90 minuten geldig, dus het is niet mogelijk voor slimme gebruikers om de gratis reistijd ver van tevoren op te sparen. De app heeft ook maar een beperkt aantal gesponsorde kaartjes beschikbaar. Nu is het nog vaak het geval dat ze na de ochtendspits al door hun voorraad heen zijn.

 

120 per uur

De app is momenteel alleen live in Düsseldorf, en heeft tot nu toe slechts twee deelnemende sponsorbedrijven, maar gezien de populariteit van het platform zal dat niet lang het geval meer zijn. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt dat mensen een kaartje ter waarde van €2,60 krijgen in ruil voor 80 seconden van hun tijd. Dat is een uurloon van bijna €120, niet gek voor een paar filmpjes kijken.

 

Waar voor hun geld

De deelnemende bedrijven krijgen, zeker met het oog op de toekomst, wel waar voor hun geld. Niet zozeer vanwege de effectiviteit van de advertenties, die naar alle waarschijnlijkheid niet daverend zal zijn, maar meer vanwege de schatkist aan consumenten- en marketingdata die de app van de gebruikers verzamelt. Uiteraard geanonimiseerd, maar daardoor niet minder waardevol. Steeds meer grote spelers zoeken hun heil in data-driven marketing, om zo nog beter inzicht te verwerven in de motivaties en wensen van de consumenten. Zo ook de sponsoren van WelectGo.

Foto: davitydave @ flickr