De Peruaanse keuken is trending. Come fly with us! Maak kennis met de smaakmakers uit dit Latijns-Amerikaanse land.

De opmars van invloeden en gerechten uit Peru is ongekend. Het nationale gerecht, ceviche, is in ons land op weg om de nieuwe carpaccio te worden. Kijk je naar de Peruaanse keuken, dan zie je dat deze wordt gekenmerkt door fusion, puurheid en het gebruik van chilies.

Hitte versus smaak

In Peruaanse restaurantkeukens wordt veel gewerkt met chilies en pepers. Dit doen chefs niet om hitte aan een gerecht te geven, maar om die typische Peruaanse smaak te accentueren. Er zijn zo’n 300 soorten chilies. De drie meest gebruikte chilies zijn:

Gele chilies

De gele chilipeper is de meest voorkomende peper in Peru. De chilipeper heeft een fruitige, onderscheidende smaak en is gemiddeld qua scherpte. De peper staat bekend als Aji Amarillo en wordt gebruikt in Peruaanse gerechten zoals Papas a la Huancaina, Aji de Gallina en Causa limeña. De gele chilipeper geeft ook westerse gerechten een mooie en pikante smaak.

Panca chilies

De Panca chilipeper is een relatief grote peper en heeft een dieprode tot bruine kleur. Als je de Panca chilipeper proeft dan ervaar je een zoete, bes-achtige en lichtrokerige smaak. De hitte-intensiteit is mild, dat maakt deze peper zeer geschikt voor stoofschotels en traditionele sauzen, zoals Peruaanse mole.

Mirasol chilies

Mirasol betekent letterlijk: kijken naar de zon. Dat zegt iets over de groeiwijze van de pepers aan de plant. In de volle, fruitige, bes-achtige smaak proef je de zon. Geef met Mirasol pepers een lekkere subtiele kick aan gerechten met kip, vis, aardappel of varkensvlees.

De spice-specialisten van Verstegen hebben in hun Peru-lijn zes compleet nieuwe authentieke Peruaanse specerijen geïntroduceerd voor foodprofessionals. De Spaanse topchef Albert Adrià gebruikt ze voor z’n vijf restaurants in Barcelona, waaronder het Peruaanse restaurantconcept Pakta.