Blogger @Sabinevanwylick was in de VS. Een land met boomende food-marketing. Wat kunnen wij daar van leren?

De afgelopen maand mocht ik twee weken in Florida verblijven, mijn eerste trip naar de VS. Wat kunnen wij opsteken van hun strijd om de hongerige toerist? Zoals verwacht, vind je in Florida zo’n beetje op iedere straathoek een bekende hamburgerketen. Maar de gemiddelde toerist wil meer, getuige de vele internationale restaurants. Foodmarketing is hier dan ook helemaal inge-burger-d.

Persoonlijke verkoop

In Nederland zie je het niet zo vaak; in het buitenland des te meer. De gast naar binnen trekken begint namelijk al buiten. Met een duidelijk zichtbare menukaart, gecombineerd met een persoonlijke verkoper voor de deur. De drempel om gewoon door te lopen wordt echt wel hoger wanneer iemand je direct aanspreekt, welkom heet en uitnodigt om naar binnen te gaan.

Happy hour

Cocktails of drankjes voor de helft van de prijs, gedurende een vastgesteld en duidelijk gecommuniceerd tijdsbestek laat in de middag; daar hebben veel toeristen wel oren naar. En als je dan toch lekker aan een drankje zit, dan bekijk je ook vast even de menukaart. Wedden dat het merendeel blijft zitten om ook te dineren?

Anti-reclame

Een grappig voorbeeld dat ik tegenkwam, stond gewoon op een servetje gedrukt. Een populair gerecht van het desbetreffende restaurant werd daar qua calorieën vergeleken met die van een gemiddeld burgergerecht bij twee –met naam genoemde- ketens. En uiteraard eet je nu veel gezonder, daardoor gaat het vast nóg beter smaken!

Kortingscoupons

In Florida barst het van de kortingscoupons in gratis krantjes die in de hotelkamers liggen of op straat verkrijgbaar zijn. Ook Nederlanders zijn dol op het behalen van een voordeeltje. Adverteer met kortingscoupons in toeristenuitgaven of online via een banner. Of sluit een deal met een nabijgelegen hotel, zodat je kortingscoupon in de informatiemap van het hotel wordt opgenomen. Ook nog eens goed meetbaar, dus tel uit je winst!

Bediening met naam

Als je eenmaal binnen bent, wil je de gast natuurlijk met een extra goed gevoel weer naar buiten laten gaan. Die beleving begint al bij de bediening. In welk restaurant je ook zit, in Florida krijg je een vaste contactpersoon voor jouw tafel. Hij of zij stelt zich met naam aan je voor. Mocht je iets nodig hebben of mocht er iets mis zijn, dan weet je naar wie je kunt vragen. Kleine moeite, maar hierdoor creëer je bij de gast een gevoel van extra aandacht. En hoe we dat waarderen, zie je terug in het fooibedrag, in de VS een belangrijk deel van de omzet.

'Finished? Hopelijk heeft het u gesmaakt. Wilt u nog een doggy bag?'